Praktisk info om ljudböcker

Dela

Utbudet av ljudböcker online har de senaste åren ökat kraftigt. Det har blivit en mycket populär tjänst och folk har börjat upptäcka många fördelar med ljudböcker. Att man kan lyssna när man kör bil, tränar eller diskar är för många väldigt positivt. Även för barn är ljudböcker online en fantastisk möjlighet att kunna läsa en massa böcker trots att man inte kan läsa.

I denna artikel har vi samlat ihop lite praktisk information när det gäller ljudböcker online. Vi hoppas därmed att kunna hjälpa dig hitta den ljudbokstjänst som passar dig och din livsstil allra bäst.

Företag

Betyg

Fördelar

Besök nu

0 0
  • Prova fritt 14 dagar
  • Tusentals ljud-och e-böcker
0 0
  • Stort utbud av ljudböcker
  • Erbjuder presentkort
2 0
  • Prova gratis 14 dagar
  • Från 99 kr i månaden

Ett smart alternativ på resor

En viktig funktion om man reser utomlands – eller bara vill spara mobildata – är att lyssna offline, alltså ladda ner ljudbokfilen till mobilens eller plattans minne och sedan lyssna utan uppkoppling. Innan du väljer vilken streamingtjänst du ska använda, läs genom villkoren och möjligheter till offlinelyssning. Vissa företag erbjuder obegränsat antal böcker offline, andra har en gräns på fem till tio stycken i taget.

Två ljudböcker per månad i snitt

Ljudböcker brukar vara omkring 10–15 timmar långa. Den som lyssnar en timme per vardag hinner med max två per månad. Då blir kostnaden cirka 85 kronor per bok vilket är långt billigare än att köpa ljudböcker separat och även gentemot vanliga böcker.

Glöm inte att biblioteken erbjuder gratis lån av ljudböcker. Du hittar dem via ditt biblioteks webbsida, du behöver lånekort och pinkod, men en stor nackdel är att du inte kan ladda ner filerna utan måste vara uppkopplad när du lyssnar. Utöver det så är bibliotekets utbud sällan lika stort som ljudbokstjänsternas och du kommer få tillgång till populära nyheter mycket snabbare via ljudböcker online än om du väntar på att de ska hamna i bibliotekets hyllor.

Så avslutar du
Många leverantörer har ingen bindningstid, men du bör alltid kolla upp villkoren innan du genomför köpet. Du måste i allmänhet säga upp abonnemanget innan nästa betalperiod börjar. Sättet du kan säga upp på skiljer sig lite, för vissa företag räcker det med en uppsägning via mejl eller via formulär online medan andra vill ha uppsägningen via telefon.

Kvinnor lyssnar mest

En undersökning gjord av en stor ljudboksleverantör visar att 78 procent av lyssnarna är kvinnor. Den största åldersgruppen bland dessa är 46–55 år. Hälften av de cirka 200 000 användarna bor i storstadsregionerna. Fyra av fem lyssnar på ljudböcker varje dag. Framförandet är viktigt – åtta procent säger att de väljer ljudbok efter uppläsare.

Jämför utbudet

När det gäller företagens utbud på ljudböcker online kan detta skilja sig en hel del. Vissa satsar stenhårt på att samla alla bästsäljare medan andra hellre riktar in sig på andra titlar. Därför är det viktigt att du jämför olika ljudboksföretag innan du startar din prenumeration, så att du är säker på att den ljudboksföretag du väljer har de böcker som du är intresserad av.

Här på Ljudböckeronline.com har vi samlat de främsta företagen inom ljudböcker online så att ditt val ska bli lite enklare. Dessutom har vi hjälpt dig lite på traven genom att rangordna företagen efter kundernas egna recensioner.