Möjligheter

Dela

I vår alltmer stressade vardag finns det saker vi inte riktigt hinner med. Att åka till biblioteket för att låna den där boken du hört så mycket om är en sådan sak. Lyckligtvis finns det enklare sätt att ta del av böckernas värld – direkt via mobiltelefonen genom att lyssna på ljudböcker online.

Streamingtjänster

Den senaste tiden har det växt fram ett antal tjänster som erbjuder ljudböcker med samma upplägg som Spotify. Du behöver med andra ord bara ladda hem en app och registrera dig som kund.
Istället för de senaste musikhitsen strömmar du alltså ljudinspelningar av böcker – allt från självbiografier till romaner.

Fördelar med ljudböcker online
En av fördelarna är smidigheten. Oavsett om du pendlar eller åker på semester är det skönt att slippa bära med dig en massa otympliga böcker. I många sammanhang är det dessutom mer praktiskt att lyssna på ljudböcker online än att läsa, och en annan fördel är att du kan utföra andra aktiviteter samtidigt som du lyssnar, exempelvis att träna eller laga mat.

Många tycker dessutom det är mer njutbart att lyssna på ljudböcker online än att läsa själv. Som regel är det kända skådespelare eller författaren själv som läser in böckerna – och deras röst tillför nya dimensioner.

Många tjänster att välja bland

Men vilken tjänst ska du välja då? I början av ljudbokseran så fanns det endast enstaka leverantörer men på senare tid har det dykt upp flera bra utmanare. Samtliga tjänster har sina för- och nackdelar när det gäller funktioner och urval. Vissa specialiserar sig på e-böcker med ljudböcker som grädde på moset, medan andra erbjuder en tillfredsställande mängd vardera.

Det finns många olika abonnemangstjänster som levererar ljudböcker. Hur stort utbud som finns hos respektive leverantör beror på vilka och hur många förlag företaget har avtal med. Utöver ljudböcker på såväl svenska som engelska erbjuder en del leverantörer även e-böcker som komplement. Vissa släpper till och med egna ljudinspelningar för böcker som vanligtvis inte finns i ljudboksformat, och utvidgar på så sätt utbudet med exklusivt material. Det finns även möjlighet hos vissa att få rekommendationer via olika teman.

Möjlighet att lyssna offline
En uppskattad funktion som de flesta tjänster erbjuder är möjligheten att spara ett antal böcker offline. Det här passar perfekt om du ska ut på resa och saknar tillgång till en internetuppkoppling.

Gemensamt för samtliga leverantörer är att de erbjuder en gratis testperiod, förutsatt att du kopplar ihop ett kontokort till tjänsten.