Ljudböcker för barn

Dela

Ljudböcker online är en växande marknad. Bara under det sista året har flera förlag insett att detta också gäller barn och unga. Inför semestrar, med långa bilfärder och regniga dagar, lånas de flitigt på biblioteken och köps i affärerna.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på just ljudböcker för barn och varför de kan vara ett bra alternativ i många olika situationer.

Barnens favoriter

Astrid Lindgren, J K Rowlings ”Harry Potter” och Tolkiens ”Bilbo” eller ”Sagan om ringen”. Det är vad som går bäst när det gäller ljudböcker online för barn. Men marknaden är ännu ny och fler och fler förlag har börjat satsa på barn och unga under de senaste åren.

Ökat intresse

Intresset har ökat enormt för barnböcker. Barn har en annan vana att lyssna på band. De flesta barn har ju hört Astrid Lindgren på kassett, så att lyssna på sagor är nästan självklart för dem.
Ljudboksbranschen är ännu så ny att det råder en osäkerhet kring tänkbara marknader, prissättning och begrepp, var man kan köpa dem och hur de ska sorteras. En del säger hörbok, andra ljudbok eller kassettbok eller cd-bok. De flesta förlag satsar på etablerade och säljande författare. Några vågar sig på samlingsutgåvor och nyare böcker.

Olika kategorier för barn

Barnböcker är uppdelade i olika kategorier efter ålder. För barn 0-6 år kan man köpa Teskedsgumman, Madicken, Pippi Långstrump eller Barna Hedenhös, för barn 7-12 år bland annat klassiker av Rudyard Kipling och Maria Gripe. Storsäljare som böckerna om Harry Potter och det som finns av Astrid Lindgren har egna knappar. Fast just nu är Tolkiens ”Bilbo” den mest sålda av ljudböcker för ännu inte vuxna läsare.

Barnböcker för de yngsta

För de allra yngsta lyssnarna finns en sedan länge inarbetad marknad. Gammafon startade 1989 och är det enda förlag som främst vänder sig till dem mellan 2 och 6 år. Så består sällan deras skivor och kassetter av en hel bok, utan kan snarare vara enstaka kapitel eller dramatiseringar till exempel av Pettson och Findus-böcker. På Gammafon har man valt att kalla dem ”sagor” hellre än ”ljudböcker”. Inte sällan medverkar flera skådespelare, med både musik och ljudeffekter.

Fakta om ljudböcker

  • Ljudbok och hörbok är samma sak, liksom kassettbok eller cd-bok.
  • Talböcker är den icke-kommersiella delen av branschen och lånas på bibliotek av dem med särskilt tillstånd.
  • På bibliotek finns också ”Bok och band” som är kassettböcker med tillhörande vanlig bok för lästräning.
  • Ett nytt ljudbokssystem kallat Daisy är under utveckling. Genom tekniken med Daisy får en tjock roman plats på en cd, i stället för att som i dag bli flera skivor.

Var finns ljudböcker för barn?
Köper du ljudböcker online via nätet har du alltid de senaste och populäraste titlarna tillgängliga. Ljudböcker säljs också hos välsorterade bokhandlare och genom vissa bokklubbar, barnljudböcker finns inte sällan också i leksaksaffärer.

Vad kostar ljudböcker för barn?

Priserna varierar kraftigt och det lönar sig att jämföra. Till exempel kostar ”Harry Potter och hemligheternas kammare” på kassett mellan 195 och 304 kronor och Astrid Lindgrens ”Madicken” på CD mellan 154 och 253 kronor. En hel del finns på biblioteken och lånas flitigt, särskilt i semestertider. På biblioteken hittar du dock inte de senaste boksläppen, så om du eller dina barn inte har tålamod att vänta så ska ni kika bland ljudböcker online.