Frågor och svar

Dela

Om du är ute efter att testa ljudböcker online kanske du har en hel del frågor som du vill ha snabba svar på. Nedan har vi på denna sida därför samlat de vanligaste frågorna när det kommer till ljudböcker.

Vad är en ljudbok?

En ljudbok är samlingsnamnet på inlästa böcker, som brukar vara tillgängliga via olika medier som till exempel CD, mp3-filer, dator, läsplatta och smarta telefoner. Några av fördelarna med ljudböcker är att du kan lyssna samtidigt som du gör något annat, du kan ”läsa” en bok även om du inte kan läsa, och du kan lyssna tillsammans med andra. Många upplever också att man kan uppleva en extra dimension till historien genom att få den uppläst.

Vad behöver jag för att lyssna på en ljudbok?

Ljudfiler (mp3) kan spelas på de flesta datorer, surfplattor och smartphones. Om du har någon av enheterna nedan så kan du alltså lyssna på ljudböcker.

Via särskilda appar:

  • Android-smartphone.
  • Android-surfplatta.

Eller också kan du lyssna via:

  • En dator.
  • iPod eller iPod touch (du behöver först ladda ner ljudboken till en dator).
  • En läsplatta (e-reader) som kan spela mp3 – se enhetens manual (du behöver först ladda ner ljudboken till en dator).
  • En mp3-spelare (du behöver först ladda ner ljudboken till en dator).
  • Musikmobiltelefoner från bl.a. Sony Ericsson, Nokia, Samsung.

 

Hur laddar jag ner en ljudbok till min dator?

Efter att du har köpt en ljudbok kan du ladda ner den från ditt bibliotek. Klicka på den ljudbok du vill ladda ner, då får du upp valet Ladda ner.

Ljudböcker är relativt stora filer, och tar därför längre tid att ladda ner än vanliga e-böcker. Det tar som regel ett par minuter – beroende på hur snabb Internetuppkoppling du har och storleken på ljudboksfilen.

Du får som regel möjlighet att välja var på din dator du vill spara ner ljudboksfilen. En idé kan vara att skapa en ny katalog i din Musik-mapp på datorn där du sparar ner dina ljudböcker. På så sätt kan du alltid hitta dem igen, efter att du laddat hem dem.

 

Vad kostar ljudböcker?

Priserna varierar mellan de olika företagen, dock har alla gemensamt att de erbjuder en gratis testperiod. Så du kan tryggt prova de olika och sedan välja vilken av leverantörerna av ljudböcker online som passar dig bäst. Priserna varierar men ligger någonstans mellan 99 – 249 kr per månad.

Kan jag lyssna på ljudböcker online även när jag är offline?

Ja. En uppskattad funktion som samtliga tjänster erbjuder är möjligheten att spara ett antal böcker offline. Det här passar perfekt om du ska ut på resa och saknar tillgång till en internetuppkoppling.

Var hittar man ljudböcker?

De finns i stort sett överallt. På biblioteken, i bokaffärer, på macken och i mataffären. Dessutom går det att ladda ner ljudböcker online till en billig peng. Rätt ner till datorn, surfplattan eller smartphones så att de alltid finns med. Sedan sparar man dem i Itunes eller liknande mediebibliotek.