Fördelar & nackdelar

Dela

Tycker du om böcker och berättelser men känner inte att du får tid över någon gång under dina veckor till att dyka ner i en bok utan att bli störd på vägen mellan bladvändningarna så är det en ljudbok online som kan vara lösningen. En ljudbok är helt enkelt en bok som är inläst på skiva så att man istället ska kunna lyssna på den.

Att lyssna på ljudbok online är klart en trend som inte kommer att försvinna i framtiden utan tvärtom – den växer sig allt större. Tidigare så har man i flera statistiska undersökningar sett att det framför allt varit kvinnor och högutbildade som läst böcker men sedan ljudboken dykt upp som ett alternativ så har helt plötsligt även andra grupper av människor också börjat att del av litteraturen. Här nedan listar vi några av fördelarna och nackdelarna med ljudböcker online.

Ljudböcker online – fördelar

Det finns flera olika anledningar som tillsammans bidrar till att man väljer en ljudbok online istället för att plöja igenom deckaren eller den nyutkomna chickliten.

  1. Först och främst så är det effektivt. Många där ute vittnar om att de inte har tid med att läsa men med hjälp av en ljudbok kan man både stryka, diska, laga mat, göra sig klar för dagen och duscha m.m. på samma gång.
  2. Alla kan ta del av berättelsen.Vi kanske tar det som en självklarhet idag, men faktum är att alla faktiskt inte kan läsa. Dels så har inte alla lärt sig det, kanske är de inte födda i Sverige och håller på att lära och sedan har vi de som lever med lässvårigheter/dyslexi.
  3. Ljudböcker online räddar bilresan!Vi har alla tråkiga och långa resor att dra iväg på för att kanske komma fram till stugan, fjällen eller hamnar i bilköer. En ljudbok kommer kunna rädda vilken sådan stund som helst.
  4. Bekvämligheten är ett plus.Du kan enkelt lyssna på din bok vart du än befinner dig och slipper dra med dig en tung, skrymmande verklig bok.
  5. Flera kan läsa samtidigt.Det kan höja känslan extra om man dels har någon att diskutera den med.
  6. Lättare att ta in.För många ger det större effekt att höra boken än att själv läsa den.

Ljudböcker online – nackdelar

Självklart så finns det dock en baksida med det mesta och när det gäller ljudböcker är den största utav dem är att man missar alla fördelar med att läsa. Att läsa en riktig bok medför bland annat en viss nyttig stimulans till vårt sinne och vår hjärna samtidigt som den utvecklar ordkunskap och läskunnigheten. Vi ser idag en mindre läskunnighet i samhället och detta lär inte förändras om för många övergår till ljudböcker online.

En fördel som dessutom kanske kan komma att vara en nackdel är att man gör just flera saker samtidigt. Ibland kanske man skulle må bra av att inte ”multitaska” och bara läsa boken under en mysig läslampa eller sitta tyst under bilfärden och tänka.